HOME CONTACT AOb.NL
Zoek
Lid Worden
Onderwijspas
Word lid van de AOb en krijg de voordelen van het OOP. Verstuur Afdrukken
1. Zeker gevoel
De AOb biedt rechtsbijstand voor je werk en inkomen. Je kunt gebruik maken van een team van juridisch medewerkers en advocaten. Denk hierbij aan ingewikkelde problemen rondom arbeidsvoorwaarden, problemen met directie, MR of collega’s. De juristen behartigen jouw belangen en zorgen voor een oplossing van jouw juridisch probleem.

Een paar voorbeelden van veel voorkomende juridische vragen. De juristen kunnen je een deskundig antwoord geven.

 • In principe mogen alleen bevoegde docenten les geven. Logisch, want zij beschikken over de pedagogische en didactische diploma’s. De praktijk is vaak anders. Onbevoegd voor de klas is meer regelmaat dan uitzondering, vaak noodgedwongen. Door ziekte en tekorten worden onderwijsassistenten regelmatig gevraagd een klas over te nemen. Ze beschikken immers al over de benodigde vaardigheden. Maar wie is er dan verantwoordelijk, hoe is het salaris geregeld, mag je weigeren? En kun je als onbevoegde een vaste aanstelling krijgen? 
 • De conciërge is tegenwoordig steeds meer een ‘pedagogisch’ conciërge. Hoe krijg je de kwaliteiten daarvoor? En ben je verplicht om daarvoor een cursus te volgen?
 •  Iedere OOP-er met een volledig dienstverband kan in een schooljaar 1659 uur (?) worden ingezet. Voor 1659 uur wordt 100% salaris uitbetaald. De jaartaak van een OOP-er kan verlaagd worden door leeftijdsuren of BAPO-verlof. Hoet zit het met je verlofuren? Op hoeveel vrije dagen heeft je eigenlijk recht in een jaar? Wat kost BAPO-verlof? Mag je je vakantiedagen altijd opnemen of moet dit tijdens schoolvakanties?
Als je lid bent bij de AOb kun je ook met korting een ziektekostenverzekering afsluiten bij Menzis. Je maakt dan gebruik van de collectiviteitskorting. De informatie voor het afsluiten van de verzekering zit in het welkomstpakket. Deze ontvangen nieuwe leden na inschrijving.

2. Altijd op de hoogte
Elke twee weken ontvang je het Onderwijsblad. Het Onderwijsblad is altijd actueel, informatief en leuk om te lezen. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over arbeidsvoorwaarden en onderwerpen uit de CAO, die speciaal voor het OOP gelden. Ook vind je er reportages over ontwikkelingen in het onderwijs, ervaringsverhalen en tips van collega’s. Het Onderwijsblad is in het onderwijs toonaangevend en spraakmakend.

Een keer per kwartaal ontvang je een digitale nieuwsbrief. Deze is speciaal samengesteld voor OOP-leden. Hierin komen onderwerpen aan de orde als het aanpakken van werkdruk, onderwerpen uit de CAO en inhoudelijke onderwerpen die bij de verschillende functies van het OOP horen.

   

  3. Een krachtig gevoel
  De AOb heeft ruim 80.000 leden en is de grootste onderwijsbond. Met zoveel leden hebben we grote invloed. We zitten direct aan tafel bij de Ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken en bij Gemeentelijke instanties. Daarnaast hebben we goede contacten met belangrijke OOP-organisaties, zoals het landelijke Platform OOP, Calibris en de verschillende beroepsgroepen. De lijnen zijn dus kort. We zijn een belangrijke gesprekspartner over arbeidsvoorwaarden en beroepsinhoudelijke onderwerpen.

  4. Bijspijkeren
  Bij de afdeling Scholing kun je je  laten bijspijkeren, bijvoorbeeld op het gebied van time management en werkdruk. Maar we ontwikkelen nu ook verschillende trainingen, bijvoorbeeld over weerbaarheid, je uiten in een team en gesprekspartner zijn van docenten. En hoe vraag je in een functioneringsgesprek om het volgen van een cursus of opleiding? Wij vertellen hoe je dat regelt. Zie ook: www.aobscholing.nl .

  5. Informatief
  We houden voorlichtingsbijeenkomsten door het hele land. Hier kun je collega OOP-ers ontmoeten. En je hebt de mogelijkheid deskundigen het hemd van het lijf te vragen over je rechtspositie.

  6. Informatie
  Informatie over bijvoorbeeld opleidingen of je rechtspositie kun je ook telefonisch krijgen bij het Informatie en Adviescentrum (0900 – 463 62 62). Een deskundige medewerker staat je persoonlijk te woord.

  7. Persoonlijk
  We hebben een eigen consulent, die gespecialiseerd is in OOP-zaken. Deze consulent is zelf OOP-er en spreekt dus dezelfde taal. De consulent onderhoudt ook contacten met Instellingscontactpersonen op de scholen.

  Word lid
  Schrijf je nu in als lid van de AOb. Dan ontvang je elk twee weken het Onderwijsblad. Het eerste half jaar betaal je slechts 25 euro.
  Bestel de gratis power pocket: een handig boekje over het OOP
  Aanmelden nieuwsbrief OOP
  Bestuursmededelingen:
  Bijeenkomsten OOP in Arnhem en Zwolle
  De cao-vo 2008–2010: ook voor het oop
  Nieuw !! : Cursusaanbod AOb-afdeling Scholing voor OOP
  Nieuwsbrief OOP maart 2010
  Nieuwsbrief OOP, november 2009
  Word lid van de AOb en krijg de voordelen van het OOP.